Roslagsbälgarnas Dragspelsklubb

Roslagsbälgarna bildades 1974 av en grupp glada dragspelare med Göte Strandberg i spetsen. De bestämde sig för att ombilda dragspelskursen de gick till en dragspelsklubb under hösten 1973. Efter det första årsmötet våren -74 var alltså ”Roslagsbälgarna – Klubben med drag” även formellt grundad.

I Åkersberga har vi ofta varit synliga i sammanhang som Berganatta, Kanalens dag, otaliga gånger underhållit med musik på torget och i Skutan, spelat lunchmusik i radio, deltagit i en happening i Hylands hörna och mycket, mycket mer. Ett av de mer udda är väl att vi spelade vid Roslagsbanans hundraårsjubileum 1981 och underhöll morgonpendlarna med musik på tåget. Detta blev uppmärksammat i tidningarna, titta gärna på urklippen här..

Klubbens signum har alltid varit och är, förutom att spela dragspel så ofta och så mycket vi kan, att ha roligt ihop, spela musik man blir glad av och ha roligt med vår publik. Mycket skratt och tokroligheter har det blivit med åren och nyligen fick vi i en recension epitetet halsbrytande.
Vi gillar att utmana, ha ett högt tempo och att aldrig vara förutsägbara. När det gäller repertoaren så är det allt från ”knätofs”, eller gammeldans bör man kanske säga, till evergreens, dansbandsmusik och allsång. VI blandar och ger av den musik som vi själva blir glada av.

Vi är sedan många år tillbaka medlemmar i Sveriges Dragspelares Riksförbund och i deras regi deltar vi med jämna mellanrum i evenemang som Skärgårdsmässan på Djurgården och olika spelstämmor. Ett annat var Dragspelets dag i Kungsträdgården i juli 2015.

Klubben har idag drygt 100 medlemmar, både aktiva spelmän och stödjande vänner. Vi är väldigt glada för våra stödjande vänner! Många av dem är stöttepelare när det gäller allt som ska göras praktiskt i samband med våra evenemang, andra kommer som trogna åhörare vilket är oerhört roligt.

Klubben har under många år haft lite återkommande program-punkter som allsångskvällar, underhållning, musik-caféer m.m. Allsångskvällarna och Skärgårdsbåtens dag i Vaxholm i juni har många år på nacken och är fortfarande en del av klubbens årsagenda. Till det har även Skärgårdsmässan i Vasahamnen i Stockholm tillkommit. Vi deltar gärna på olika dragspelsstämmor och flera år har vi t.ex. varit deltagande på Haningestämman i december. Under somrarna har Tällberg, Ransäter och Sandslån, bara för att nämna några, blivit gästade av oss.

Musikaliskt så har det med årens lopp blivit flera inriktningar i gruppen och förutom de vanliga dragspelen har vi idag också en grupp durspelare, RoslagsDur.
Klubbens kompgrupp med trummor, bas och gitarrer har förutom jobbet i klubben även bildat ett coverband med rock- och dansmusik på repertoaren och går då under namnet RoslagsRockarna.

Klubben hade under många år sin replokal i Söraskolan men med ombyggnationen där var vi tvungna att hitta något nytt. Efter mycket letande och en del ångest över vart vi skulle ta vägen så träffade vi Hans Boström, vd för Folkets Hus. Tycke uppstod och detta ledde till att klubben flyttade in i sina nya lokaler i Folkets Hus vid Lucia 2013 och har därmed ett samarbete med Folkets Hus. Vi kommer att vid ett par tillfällen varje år vara en del av Folkets Hus programutbud.

Ett av dessa har nu blivit Bergadraget där vi bjuder in andra musikanter till en dag i spontanmusikens tecken för alla som vill spela tillsammans. Antalet spelande gäster har växt för varje år och det är fritt att bara ”buskspela” eller om man vill ställa upp på scenen. Även om detta arrangemang inte vänder sig till en sittande publik i första hand så har det ändå varit mycket åhörare på plats. Kul! Alla är välkomna, man måste inte tillhöra någon särskild klubb eller så för att få vara med.

Under 2014 var ocskå vårt 40-årsjubiléum ett av dessa tillfällen. Större delen av året gick i firandets tecken från Bergadraget i april med en efterföljande stor medlemsfest, spelresa till dragspelsstämman i Sandslån, Kramfors i juli till vårt stora jubileumsprogram i oktober. Mycket arbete var det med all planering men året blev otroligt lyckat tack vare alla hjälpande händer och allas vilja att göra något stort av det.

Ta nu chansen att komma till våra spelningar o lyssna när vi bjuder upp, ger av vår glädje och har kul med musik!
Ta chansen att bli medlem också. Läs här...

Välkomna!